Bevezetés a porcszövet titkaiba

Porc előállítása, Kondroitin-szulfát

Kondroitin-szulfát

Az étrend-kiegészítők vélt és valós szerepe a porcregenerálásban Gyógyszeres terápiájában egyebek mellett jelentős szerepet tulajdonítanak a porcregeneráló készítményeknek.

A hagyományos gyógyszerek mellett újabban egyre nagyobb számban tűnnek fel a terápiás hatást ígérő étrend-kiegészítők is.

fájó térdízület oldalán a jobb térd reumás ízületi gyulladása

A  porc lényeges összetevőit, kondroitin-szulfátot és glukózamin-szulfátot tartalmazó porcregeneráló gyógyszerek az arthrosis kezelésének, a szekunder prevenciónak és a rehabilitációnak fontos eszközei. Nicola Volpi előadásban foglalkozott a különböző eredetű kondroitin-szulfátok hatékonyságával.

Bevezetés a porcszövet titkaiba

Volpi professzor előadásában górcső alá vette az európai piacon lévő étrend-kiegészítő kondroitin-szulfátok bioekvivalenciáját, az étrend-kiegészítők biológiai és farmakológiai hatását, összevetve az ugyanezen hatóanyagot tartalmazó törzskönyvezett gyógyszerekkel.

Rámutatott arra, hogy az arthrosis nemzetközileg elfogadott terápiás protokolljában EULAR a térd, csípő és kéz arthrosisának kezelésében gyógyszerként törzskönyvezett kondroitin-szulfát a leghatározottabban ajánlott gyógyszeres kezelés közé tartozik.

Előállítása a gyógyszeriparra jellemző, nagy tisztaságú anyagokból történik, és a végeredményt nemzetközi egészségügyi szervezetek ellenőrizik.

gél a vállízülethez ízületi betegség reiter-szindróma

A professzor felhívta a figyelmet, hogy ez azért is rendkívül fontos, mert a kondroitin-szulfát egy nagyon komplex heterogén makromolekula, melynek tulajdonságai — így biológiai és farmakológiai aktivitása — az előállítás módjától függően károsodhat.

Az ECCEO konferencián ismertetett vizsgálatban az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott kondroitin-szulfát készítményeknél tíz vizsgált termék közül csak négynél egyezett a feltüntetett kondroitin-szulfát tartalom a valós tartalommal. Egy készítményben kb. Nyolc terméknél a kondroitin-szulfát feltételezett eredeteként sertést vagy marhát, esetleg porcos halat állapítottak meg.

Ezen eredmények alapján a vizsgálat megerősítette, hogy az porc előállítása kondroitin-szulfát tartalma rendkívül alacsony. A gyenge minőség és a nem megfelelő címkézés hiányára mutattak rá az USA-ban és a koreai piacon is.

Milyen tápanyagokra van szüksége az ízületeinknek?

A gyógyszerkészítés szigorú szabályai különösen fontosak akkor, ha a termékek előállítása során állati eredetű porc előállítása is felhasználnak, hogy biztosan kizárható legyen a kergemarhakórban, a száj- és körömfájásban, valamint a madárinfluenzában megbetegedett állattetemek bevonása. Ugyanezen közlemény hívja fel arra is a figyelmet, hogy az étrend-kiegészítő megnevezés élelmiszerkategóriát takar — külsőleg bármennyire hasonlítanak a gyógyszerekre — valójában nem gyógyszerek, így nem várható el azoktól gyógyító hatás, illetve a gyógyszerekre jellemző alapvető minőségi és biztonsági követelmények sem.

A szimpózium valamennyi előadója csatlakozott Nicola Volpi azon véleményéhez, mely szerint a növekvő mennyiségű kondroitin-szulfátot tartalmazó étrend-kiegészítő termékeknél szigorúbb és pontosabb szabályozásra volna szükség a megfelelő minőség biztosítása érdekében, és hogy az alapanyagok és az összetevők pontos feltüntetését is elő kellene írni e készítményeknél.

Ameddig a szigorúbb szabályozásra várni kell, ajánlott a gyógyszerként törzskönyvezett kondroitin-szulfát készítmények porc előállítása az étrend-kiegészítők helyett.

  1. Ellenáll az összenyomó erőknek, a mozgások ütési erejének felfogásában fontos az ízületi felszíneken.
  2. Egy újonnan kifejlesztett módszer segítségével, ha a beteg saját szervezetéből porcsejteket nyerünk, majd a sejtek speciális laboratóriumi felszaporítását követően azokat az ízület károsodott részére visszaültetjük, ott a sejtek porcépítő kapacitásuknak köszönhetően pótolják a fennálló hiányt, és visszaáll az ízületben az eredeti mechanikai és biológiai állapot.
  3. Az étrend-kiegészítők vélt és valós szerepe a porcregenerálásban
  4. Milyen tápanyagokra van szüksége az ízületeinknek?
  5. Csontos kinövés jöhet létre az ízületek körül Hirdetés Előzze meg!
  6. Bevezetés a porcszövet titkaiba
  7. Orvosi felhasználás[ szerkesztés ] Az ízületi degeneratív folyamatokban a porc kondroitin-szulfát-tartalma — specifikus oldó enzimek hatására — jelentősen csökken, ennek következtében csökken a vízmegkötő képesség, progresszív porcdegeneráció alakul ki, és romlik az ízületi funkció.

A hazai piacon az étrend-kiegészítők szabadabb, sokszor szabálytalan reklámozása mellett nagy felelősség hárul a háziorvosokra és a szakorvosokra: feladatuk, hogy megfelelő tájékozottsággal, szakmai meggyőződésük alapján adjanak tanácsot a hozzájuk forduló arthrosisos betegeknek, amikor választani próbálnak a különböző készítmények között.

Gyógyítani étrend-kiegészítőkkel nem, csak törzskönyvezett gyógyszerekkel lehet. A hatályos törvények értelmében az étrend-kiegészítőkről betegségmegelőző vagy betegséget kezelő hatást állítani nem szabad.

Arthrosis Az arthrosis — más néven ízületi degeneráció — gyűjtőfogalomként definiálható.

az első fokú ízület ízületi gyulladása az ízületek sarok után fájnak

A végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése a kór progressziója során a csontot porc előállítása porc elvékonyodásához vezet.

A primer arthrosis kóreredetét jelenleg is kutatják, ám a jóval kisebb arányban előforduló szekunder arthrosisnál ismertek a lehetséges kiváltó okok balesetek, veleszületett elváltozások és fejlődési rendellenességek, metabolikus elváltozások, endokrin elváltozások, kristály-indukálta megbetegedések vagy más ízületi és csontbetegséghez társuló arthrosisok — de egyéb betegségek okozta arthrosisok is léteznek. Nőknél gyakoribb az előfordulás.

A befolyásolható kockázati tényezők között az obezitás játszik fontos szerepet.

Az étrend-kiegészítők vélt és valós szerepe a porcregenerálásban

Az Egészségügyi Világszervezet a —ig terjedő időszakot a Csont és Ízület Évtizedének nyilvánította, ezzel is hangsúlyozva az e szervrendszerekhez kapcsolódó betegségek népegészségügyi és szociális jelentőségét. A betegséggel kapcsolatos adatokat a Csont és Ízület Évtizede magyarországi főkoordinátora, prof.

gerincvelő artrózisa, mint kezelésére izületi gyulladás tünetei váll

Bálint Géza tudományos munkásságából: Arthrosis a mindennapi gyakorlatban c. Forrás: Radnai Anna, Magyar Orvos.

ízületi javító kenőcs törés után fájdalom a bal csípőízületben, mint hogy kezeljék