Éltető elemeink:

MAGNÉZIUM

CALCIUM

CINK

SZELÉN

 

 

MAGNÉZIUM

Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükség. A magnézium ezek közül az egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen ásványi anyag.

Az izom-és májsejtekben jelentős mennyiségben fordul elő, azonban a szervezetben lévő 25-30 g magnézium több mint fele a csontokban koncentrálódik. Szerepének jelentőségét mutatja, hogy megtalálható minden sejtünkben, részt vesz minden anyagcsere folyamat lejátszódásában, nélküle nem működik több száz enzimünk.

Magnéziumhiány kialakulásához mozgásszegény életmód, stressz, élvezeti cikkek fogyasztása(cigaretta, alkohol, drog), krónikus kóros folyamatok, élettani állapotok (terhesség, szoptatás, gyermekkor), és nem megfelelő táplálkozási szokások vezethetnek.

Az magnézium hiány előidézhet elégtelen csontnövekedést, izomgörcsöt, fejfájást, szédülést, szívritmuszavart, depressziót, koncentráció zavart, idegességet, veselkedés zavart, étvágytalanságot, magas vérnyomást, vesekő képződést, és növelheti a trombózis kockázatát is.

Egy felnőtt napi átlagos magnézium szükséglete 250-300 mg között van. Terhesség vagy szoptatás alatt a magzat egészséges fejlődéséhez 350-375 mg magnéziumra bevitel az indokolt. A magnéziumot a szervezetünk nem képes előállítani, csak a táplálékkal bevitt mennyiség áll rendelkezésre. Ezért szükség lehet a pótlására.

Magnéziumot tartalmazó ételeink: burgonya, halfélék, hüvelyesek, zöldségek és a csonthéjas gyümölcsök. A szükséges ásványi anyag szint biztosítható számtalan magnézium tartalmú készítménnyel, amelyek széles választéka recept nélkül hozzáférhető a patikákban.

 

CALCIUM

Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a kalcium, 99 %-a a foszforral együtt a csontokban és a fogakban, kalcium-foszfát kristályok formájában van jelen. A maradék 1 % a sejtekben és a sejtek közötti térben található.

Elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izmok összehúzódásában, segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban, az idegrendszer megerősítésében. Előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékli az allergiás tünetek erősségét, szükséges továbbá a véralvadáshoz is.

Felnőtt korban a gyakori izomgörcsök és a csontok törékennyé válása figyelmeztethet a kalciumhiányra. Tartós kalciumhiány más tényezőkkel együtt ( D-vitaminban hiány, mozgásszegény életmód) könnyen csontritkuláshoz vezethet. A táplálékok közül a legjobb kalciumforrás a tej, tejtermékek és az olajos magvak, ám a többi növényi eredetű élelmiszerből a kalcium rosszul szívódik fel.

Helytelen táplálkozás vagy fokozott kalcium mennyiséget igénylő élethelyzetekben (fizikai terhelés, terhesség, idős kor) fontos a bevitt mennyiség fokozása, azonban a napi 2000 mg kalcium bevitele felett székrekedés, vesekőképződés jelentkezhet, illetve csökken a vas és a cink felszívódása.

A kalcium pótlásra ajánlott készítmények különböző gyógyszerformában és mennyiségben tartalmazzák a kalciumot, hogy biztosítani lehessen az egyéni terápiát.

 

CINK

Az emberi szervezet működéséhez csekély mennyiségben de elengedhetetlenül szükséges a cink, amely számos biológiai folyamatban katalitikus szerepet játszó elem.

Állandó a koncentrációja az agyban, szívben, tüdőben, izmokban, de a vérben, csontban, herékben, hajszálakban lévő mennyiség a bevitt táplálék cinktartalmától függ. A cink fontos elem a növekedéshez és a fejlődéshez, a szexuális éréshez és a szaporodáshoz, a látás terén a sötéthez való alkalmazkodáshoz, az inzulin raktározásához és felszabadulásához, az immunrendszer működéséhez. Cinkhiány esetén növekedési visszamaradás, immunrendszeri működési zavarok, megnövekedett fertőzésre való hajlam, hasmenés, súlycsökkenés, késleltetett sebgyógyulás, szellemi lelassulás és bőrváltozások fordulhatnak elő.

A külsőlegesen használt cink jótékony hatású lehet egyes bőrbetegségek kezelésében. Napi 30 mg cink szájon át bevitele általában biztonságosnak tekinthető. Cinket tartalmazó ételeink: kagylók, húsok, máj, hüvelyesek, tojás. Cinkhiányos állapotban ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása javasolt. A bevitt táplálékból a cink kb. 30-50%-a szívódik fel de a felszívódására negatív hatással vannak az élelmi rostok, kalcium, réz, pozitív hatással pedig a különböző aminosavak, fehérjék. Étrendkiegészítők családjában cink pótlásra használt készítmények is fellelhetőek, amelyek helytelen táplálkozás vagy cink hiány esetén alkalmazhatóak.

 

SZELÉN

A szelén csekély, mindösszesen 10-15 mg mennyiségben található meg az emberi szervezetben, mégis sok biológiai folyamat résztvevője, legnagyobb része a lágy szövetekben, főleg a májsejtekben raktározódik.

Legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, immunrendszert erősít, szerepe van, a rák, a szív- és érbetegségek, a stroke, a szürke hályog, a sárga folt elfajulás kialakulásában, anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulásában. Az öregedési folyamatokat is lassíthatja, gyerekeknél növekedési elmaradást okoz hiánya. Szelénhiány miatt alakulhat ki szívizombántalom, amely vírusfertőzés szövődménye lehet. A neurológiai zavarok közül az Alzheimer-kór, Parkinson-kór egyes eseteiben is a szelénhiány igazolódhat, ugyanakkor ezek nem direkt hatások, és szelénpótlással az említett két betegségek nem gyógyíthatók.

Legnagyobb mennyiségben a szelén a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati belsőségekben, szárnyasok húsában és a vörös húsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek elsősorban a vaj, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Indokolt esetben étrendkiegészítővel pótolható a szelén mennyisége, E-vitaminnal együtt szedve közösen támogatják egymás jótékony hatásait. Ajánlott napi adagja férfiaknak 70 µg, nőknek 55 µg, de szükséges esetben napi 100, illetve 200 µg közé is emelhető. Ennél többet, de legfeljebb 600 µg-ot csak rövid ideig, vírusfertőzések kezeléséhez, illetve a rák gyógyításához szabad használni. Túladagolható, melynek tünetei: a haj és egyéb testszőrzet hullása, bőrelváltozások, fokhagymaszagú lehelet, fogkárosodás, idegrendszeri zavarok.Módosítás: (2013. május 20. hétfő, 17:19)