Népbetegség a VISSZERESSÉG is!

A lakosság 20-30 %-át érinti ez a probléma, ezért nevezhetjük népbetegségnek is. Mégis erre a betegségre az elhanyagoltság jellemző. Sokan későn kezdenek el foglalkozni ezzel, a kezdetben „csak” esztétikai problémát okozó, később azonban súlyos következménnyel járó kórképpel.

Visszereknek nevezzük a tágult, megnyúlt, kanyargós felületes vénák megjelenését főként az alsó végtagokon. Ezek lehetnek vékony, kékes, hálózatos formájúak, de a vastagabb felületes vénák érintettsége esetén a bőr alatt kidudorodó, kék, duzzanatos vénák is gyakoriak.

A visszeresség panaszmentes is lehet, gyakoribb azonban, hogy fáradságérzéssel, tompa fájdalommal jár, ami elsősorban álló helyzetben jelentkezik. A panaszok súlyosbodhatnak melegben, és nőknél a menstruációt megelőző időben, viszont séta közben enyhülhetnek.

A betegek kis hányadánál hosszabb idő után a bokánál bőrgyulladás, fekély, vénagyulladás alakulhat ki. A szemmel látható tünetek és a betegek panaszai gyakran nincsenek összefüggésben.

A visszeresség kialakulásának hátterében billentyűelégtelenség áll, kialakulásának oka azonban nem teljesen tisztázott. Lehetséges okok: örökletes tényezők, érfalak gyengesége, vénabillentyűk defektusa. A panaszok enyhítésére ajánlható rugalmas harisnyák használata, melyek megtámasztják a vénákat. Mindenképpen kerülni kell a hosszas egy helyben ácsorgást, a huzamos ülést, és ha van rá mód, a lábakat ajánlatos időnként „felpolcolni”.

Amennyiben a fájdalom és a kozmetikai okok indokolják létezik sebészi kezelés is, melynek során a kitágult vénákat és hibás billentyűjű vénákat távolítják el.

Visszeresség kezelésére sokfajta készítmény létezik. Ezek a felszíni vénák érintettsége, vénagyulladás, vénás trombózis esetén, krónikus vénás elégtelenség tünetei enyhítésére, zúzódás, véraláfutás, nehéz lábérzés esetén alkalmazhatóak.

 

Főbb hatóanyagok:

Heparin: Véralvadás gátló hatása miatt javítja a véráramlást, görcsoldó és helyi fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Rutin: Védi az érfalat a szabadgyökök károsító hatásától és kötődik a vénák és kapillárisok falához így segítve az egészséges működésüket.

Kalcium-dobezilát: Helyreállítja a csökkent kapilláris ellenállást és befolyásolja a gyulladásos folyamatot.

Kapilláris stabilizáló szerek, diozmin, kombinációk: Gátolják a vénák kitágulását és csökkentik a vénás pangást, növelik a kapilláris ellenállását.

Vadgesztenye kivonat: Óvja az érfal épségét, fokozza a vénák érfali izomtónusát, helyreállítja a kapillárisok áteresztőképességét, gátolja az ödéma képződést.

Körömvirág és kamillavirágzat: Gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatásúak.

Béta karotin: Természetes antioxidáns, fontos szerepet játszik a hámképződésben és a sebgyógyításban.

Illóolaj tartalmú készítmények: Hűsítő hatásúak, csökkentik a nehéz láb érzést.

A készítmények alkalmazásánál figyelembe kell venni a hatóanyaggal vagy a segédanyagokkal szembeni túlérzékenységet. A külsőleges készítmények nyílt sérülés és vérző sebfelületen nem alkalmazhatóak.

Módosítás: (2013. május 23. csütörtök, 06:09)