Sebgyógyítás sebtében!

Bőrünk az első védelmi vonalunk a külső hatásokkal és kórokozókkal szemben. Fizikai erő, égés, fagyás, sugárzó energia, vegyszerek, fertőzések hatására sebek keletkezhetnek rajta.

Sebek akkor is kialakulhatnak, ha a bőr vagy a bőr alatti szövetek fertőzése, gyulladása, vérellátásának romlása a bőr pusztulásához vezet. A sebgyógyítás csak ritkán, csupán a hámréteget érintő, felületes sebek esetén állítja tökéletesen vissza az eredeti állapotot. Mélyebb sebeknél az eredeti szövetek helyét csökkent értékű heg-szövet foglalja Ennek kezelésére, illetve megelőzésére használhatunk hegesedést gátló készítményeket.

A hosszú ideig fennálló sebek, például lábszárfekély nehezen gyógyulnak. A seb alapot általában elhalt szövet és sok váladék fedi. Ezek ideális táptalajt szolgálnak a fertőzést okozó baktériumoknak. Ezért az elsődleges feladat a sebet borító szövet törmelék, váladék eltávolítása, azaz a seb felületének gondos feltisztítása a gyors, szövődménymentes sebgyógyulás érdekében. Első lépésként ajánlatos fiziológiás só oldattal megtisztítani a sebet. A seb körüli bőrt semleges kenőccsel, például cinket tartalmazó pasztával kell védeni a felázástól. Az elhalt szöveteket fehérje oldó enzimeket tartalmazó készítmények segítségével távolíthatjuk el. Ezután sebgyógyulást elősegítő, serkentő készítményeket alkalmazzunk.

A felületi sérülés következtében kialakuló sebek kezelése egyszerűbb folyamat, és a gyógyulás is rövidebb időt vesz igénybe. Első lépésként lemosást, fertőtlenítést kell alkalmazni, utána sebgyógyítást elősegítő hámosító kenőcsökkel kell használni, majd ha szükséges hegesedés gátlót kell alkalmazni a folyamatot szövődmény mentessé tételéhez.

Alkalmazható készítmények:

  • Fertőtlenítő szerek: Hidogén peroxid, hexaklorofén, bórsav, ezüst szulfadiazin, polividon-jódtartalmú készítmények. Hatásosak a seben elszaporodó baktériumokkal szemben, nem károsítják a bőrt és az alatta lévő szöveteket

  • Bőrregenerálók, hámosítók: Dexpanthenolt tartalmazó készítmények serkentik az új szövetképződést, a hialuronsav pótolja a szövethiányt, az A-vitamin a hámszövet épségének fenntartásához szükséges, a D-vitamin pedig a bőr felső rétege sejtjeinek a növekedését segíti, az azulén is a gyulladásos folyamatokban elősegíti a hámosodást.

  • Felülfertőződést megakadályozók: Kloroszeptil és oxitetraciklin hatóanyagú hintőporok megakadályozzák a felülfertőződést.

  • Heg kezelők: Heparin-nátrium, allantoin, hagymakivonat gyulladásgátló hatású, fellazítja és elsimítja a hegszövetet. Szilikon tartalmú készítmények hatására a heg puha, lapos és sima lesz, csökken az elszíneződés, a viszketés és a fájdalom.

Módosítás: (2013. május 23. csütörtök, 06:09)