Pattanásos bőr: Akne

Az akne vagy más néven „pattanásos bőr” a szőrtüszők és a hozzá tartozó faggyúmirigyek elzáródása következtében kialakuló gyulladás, ami azután évek alatt az esetek többségében spontán gyógyul. A gyógyulás utáni hegesedés és a főleg kamaszkorban kialakuló lelki problémák miatt fontos a megfelelő kezelés.

Az aknét sokféle helyileg vagy szájon át adható készítménnyel lehet kezelni. Minden esetben a kezelés célja, hogy csökkenjen a mirigyek faggyú termelése, gyulladása, fertőzés veszélye.

Az akne lehet enyhe, közepes és súlyos lefolyású. A kezelés a folyamat súlyosságától függ. Ha a bőrön mitesszerek láthatók és gyulladás nincs jelen, elegendő helyi hámlasztószerek használata. Ha már gyulladt hólyagocskák, göbök láthatóak, akkor szóba jöhet az orvosi kezelés. Nagy kiterjedésű, vagy súlyos hegesedéssel járó csomók, ciszták kezelése ugyancsak orvosi feladat. Ebben az esetben szükséges a pontos ok kiderítése. Sokszor hormonális probléma áll a háttérben.

Rengeteg -féle krém, tonik, bőrradír, stift, zselé létezik azonban ezek csak az utókezelésről szólnak. A tüneti kezelés segít ugyan de nem világít rá a probléma gyökerére és nem is .oldja meg de a küzdelmet a kiváltó tényezők megszüntetésével kell kezdeni, sokszor helytelen táplálkozás áll a háttérben

 

Akne elleni készítmények:

  • Klórhexidin: fertőtlenítő szer, akadályozza a baktériumon elszaporodását.

  • Peroxid: hámlasztó, baktérium ellenes hatású, csökkenti a faggyúképződés és az elszarusodás zavarait.

  • Cink hialuronát: csökkenti a gyulladást és a gócképződést.

  • Körömvirág kenőcs: elősegíti a sebgyógyulást.

  • A-vitamin származékok (isotretionin)

A különböző krémek, tonikok, stiftek, zselék mind-mind a probléma utókezeléséről szólnak, vagy éppen olyan vegyszerekkel telített koncentrátumok, melyek nagy adagban egyenesen mérgezőek. A tüneti kezelés ugyan segít, de nem világít rá a probléma gyökerére, és nem is oldja meg.

A cink és a pattanásos bőr

A pattanások elleni küzdelemben elsődleges társad a cink lehet. A cinkhiányt a legjelentősebb okok közé sorolják, ha pattanásokról van szó.

Ez egy rendkívül fontos ásványi anyag, és nem toxikus vegyület, mint ahogy az a pattanások elleni küzdelemben legtöbbször előfordul. A cink a jól működő anyagcseréhez is nélkülözhetetlen, kapcsolódik az inzulintermeléshez, a növekedéshez.

Az emberi szervezet 2-3 grammnyi cinket tartalmaz. Az állati eredetű cink mindig jobban hasznosul, mint a növényi eredetű. Bár kaphatóak cinktartalmú pattanás elleni készítmények, elsősorban  belülről kell pótolni, magyarán a táplálkozással kell bevinni a szervezetbe. Fogyassz cinkben gazdag ételeket.

Miben található cink?

  • Hüvelyesek - zöldbab, borsó, lencse.

  • Máj.

  • Tojás.

  • Húsok.

Az allergia és a pattanásos bőr

Amennyiben hajlamos vagy pattanásossá válni, étkezési szokásaid döntő fontosságúak lehetnek a probléma elkerülésében. Azok az ételek, melyekre allergiás vagy, kisebb katasztrófát okoznak a testben, és ez a bőrre is igaz. Ha tiszta, puha bőrt szeretnél, akkor végeztess el allergiatesztet, hogy kikerülhesd mindazt, ami káros hatású, hiszen az efféle ételekből elég egészen kis adagot enni ahhoz, hogy az allergiás reakció elinduljon.

Az intolerancia azonban nem csak a táplálkozással kapcsolatban említhető meg. A rengeteg vegyszer, sampon, fogkrém, hajzselé, testápoló, de még a természetes kozmetikumok esetében is előfordulhat, hogy nem neked való.

A természetes kozmetikumokban az illóolajok okozhatnak problémát, míg a többiben a kőolajszármazékok. Az ásványi olajok akadályozzák a rendes bőrlégzést, ami pattanásokhoz vezethet.

A túl agresszív fertőtlenítő hatású pattanás elleni szerek szintén gondot jelenthetnek. Ezek extrém mértékben száríthatják a bőrt, ami emiatt több faggyút termel. Inkább válassz kíméletes terméket, még akkor is, ha nem olyan gyors az eredmény.

Módosítás: (2013. május 23. csütörtök, 06:09)