Megfázásra van orvosság!

A megfázás a felső légutak vírusos fertőzése, amely elsősorban az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja meg. Tünetei között a köhögés, a torokfájás, az orrfolyás, valamint a láz szerepelnek, amiket tovább súlyosbíthat egy társuló bakteriális fertőzés is.

 

 

A tünetek enyhítésére számos lehetőség van:

  • Köhögés esetén alapvetően azt kell mérlegelnünk, száraz vagy nedves köhögésről van szó, illetve a köhögés mennyire kínzó. Száraz köhögés köhögéscsillapítókkal kezelendő, nedves köhögés esetében, a köptető a megfelelő választás. Ugyanakkor ha a köhögés nagyon erőteljes, a beteg számára kínzó, szükséges annak a csillapítása, elsősorban éjszakára.

  • Torokfájás esetén felnőttek számára széles körben elterjedtek a szopogató tabletták, amelyek torokfertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatásúak. Folyadék formában is léteznek készítmények, amelyek főleg a gyerekek kezelését könnyítik meg.

  • Az orrfolyásos tünet orrcsepp vagy orrspray alkalmazásával mérsékelhető. Ezek használata csak rövidtávon javasolt (általában maximum 5 napig), mert hosszútávú alkalmazásától kiszáradhat és bedagadhat az orrnyálkahártya.

  • Szükségessé válhat fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók alkalmazása, mint például az acetilszalicilsav, ibuprofen és a paracetamol. Ezekből a hatóanyagokból már léteznek komplex készítmények, amelyek a megfázás több tünetére együttesen hatnak.

  • Előnyös lehet megfázás esetén emelt dózisú, felnőttek esetében akár 1000 mg C-vitamin bevitele, amelynek jótékony hatása kalcium készítménnyel fokozható.

  • A kamilla- vagy más gyógynövényforrázatok meleg gőzeinek belégzése (inhaláció) jó hatású, mert segíti a légutak kitisztulását, javítja a nyálkahártyák vérellátását, megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, így csökken a köhögési inger és a torokfájás is.

  • A mellkasi bedörzsölésre szolgáló illóolajos szerek némileg hatékonyak lehetnek az éjszakai köhögés, orrdugulás, és alvási nehézségek csillapításában.

  • Elengedhetetlenül szükséges a megfelelő folyadékpótlás (lehetőleg meleg gyógytea formájában).

 

A felnőttek átlagosan évente kétszer-háromszor kapnak meghűlést. A gyermekek körében az átlag hat és tizenkét meghűlés évente. A fertőzés megelőzésének elsődleges módja a gyakori kézmosás, és hatékony védekezési mód lehet az szájmaszk viselése.

Módosítás: (2013. május 20. hétfő, 17:25)