1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Bio-Melatonin hatóanyaga a melatonin, melyet az agyban található ún. tobozmirigy termel az alvás ideje alatt. Embereknél a melatonin az alvás kiváltásáért felelős és meghatározza az alvás-ébrenlét ritmusát. A Bio-Melatonin alkalmazásával segíteni lehet olyan alvászavarok kezelését, amelyek az alvás-ébrenléti ciklus megzavarásával vannak összefüggésben, például hosszú repülőutat követően az időeltolódás okozta alvászavar ("jet-leg"), illetve a több műszakban dolgozók megváltozott alvás-ébrenlét ritmusából eredő alvászavar.
2. TUDNIVALÓK A Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje a Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy az Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta egyéb összetevőjére.
- ha májzsugorban, Rotor, vagy Dubin-Johnson szindrómában, halmozott idegrendszeri károsodásban, illetve krónikusan súlyos alvászavarban szenved
Az Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Nők, amennyiben terhességet terveznek kérjék ki a kezelőorvos tanácsát, mielőtt elkezdik a Bio-Melatonint alkalmazni, mivel a mealtonin nagy adagja a peteérés zavarát okozhatja.
A Bio-Melatonin 3 mg alkalmazása nem javallott gyermekekben és 18 évnél fiatalabb serdülőkben, mivel nincsenek kielégítő adatok a biztonságosságra és hatékonyságra.
Rohamokat kapó (például epilepsziás) betegeknél a melatonin növelheti a rohamok gyakoriságát.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A melatonin kölcsönhatásba léphet a depresszió ellenes gyógyszerek egy bizonyos csoportjával, az ún. szelektív szerotonin receptor gátlókkal. A melatonin növelheti a warfarin, vagy egyéb véralvadás elleni gyógyszerek hatását, illetve növelheti a monoamino-oxidáz-gátlók (MAO) csoportjába tartozó depresszió ellenes készítmények hatását is. A melatonin csökkentheti a nifedipin és egyéb, ún. kalcium-csatorna blokkoló vérnyomáscsökkentő szerek hatékonyságát.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Nem ajánlatos a Bio-Melatonin szedése mellett alkoholt fogyasztani.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A melatonin terhesség alatt való használatáról nincsenek megfelelő adatok. Terhes, vagy teherbe esni próbáló nőknek a Bio-Melatonin 3 mg használata nem javallott.
Szoptatás
Nincsenek megfelelő adatok a nem a szervezet által termelt, hanem kívülről bevitt melatonin emberi anyatejbe történő kiválasztódásáról. Szoptató anyák számára a Bio-Melatonin 3 mg használata nem ajánlott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény bevételét követően a melatonin több óráig csökkentheti az éberséget, ezért a készítmény szedése vezetés, illetve gépek kezelése előtt nem ajánlott.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Bio-Melatonin 3 mg filmtablettáT?
A Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja 1-2 filmtabletta naponta, egy órával lefekvés előtt, bőséges folyadékkal bevéve, általában 4-7 napon keresztül. "Jet-leg" kezelésekor az új időzónában az első három napon 2 tablettát, majd azt követően 1 tablettát kell bevenni lefekvés előtt egy órával. Amennyiben úgy érzi, hogy túl erős vagy túl gyenge a Bio-Melatonin hatása, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez.
Nem ajánlatos a Bio-Melatonin szedése mellett alkoholt fogyasztani.
Ha az előírtnál több Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát vett be
A melatonint gyakorlatilag nem lehet túladagolni, még abban az esetben sem, ha 1000 mg körüli mennyiséget vett be valaki (amely kb. 333 db Bio-Melatonin 3 mg fillmtablettának felel meg).
Nagyon nagy adag melatonin több hét alatt történő bevétele esetén mellékhatások figyelhetők meg, úgymint a bőr kipirulása, hasi görcsök, hasmenés, fénypontok megjelenése a szem előtt és fejfájás. Általában a túladagolás dokumentált mellékhatásai nem olyan súlyosak, hogy orvoshoz kelljen fordulni. Amennyiben bizonytalan a tünetekben, ajánlatos orvoshoz fordulni. Gyermekeknél balesetszerűen előforduló, nagy dózisú túladagolásnál elővigyázatosságból ajánlatos orvoshoz fordulni.
Ha elfelejtette bevenni a Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát
A Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát lefekvés előtt egy órával tanácsos bevenni, ha ezt mégis elfelejti, akkor lefekvéskor pótolja. Ha elfelejtette gyógyszerét az előírt időben bevenni, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Általánosságban, a melatonin jól tolerálható szokásos adagolás mellett.
Gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből 1-10 beteget érint)
Álmosság
Nem gyakori mellékhatások (1000 kezelt betegből 1-10 beteget érint)
Fejfájás, reggeli fáradtság, hányinger, emésztési zavar.
Ritka (10 000 kezelt betegből 1-10 beteget érint)
Rémálmok, abnormális álmok, ízérzés zavar, kiütés, viszketegség, kipirulás.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Bio-Melatonin 3 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga 3 mg melatonin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, maltodextrin, mikrokristályos cellulóz. Filmbevonat: hipromellóz.
Milyen a Bio-Melatonin készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Filmtabletta.
Fehér, kerek, bikonvex, filmbevonatú tabletta.
30, 60 illetve 120 filmtabletta buborékfóliában és dobozban.

Forrás: Betegtájékoztató

Módosítás: (2013. január 19. szombat, 20:11)